Salt Okunur Sorunu [Sorun Çözüldü]

Klasörler salt okunur gözüküyor! 
Normal hale getirilemiyor. 
Bu nedir? niyedir? çözümü ne olabilir? 

        Mavi işaret bu klasörün içerisindeki bazı dosyaların salt okunur olduğunu, bazılarının olmadığı anlamına gelmektedir. dosyanın salt okunur olması demek silinmeye karşı dosyaları koruma amaçlıdır. eğer oturum açtığınız kullanıcı admin yetkisine sahipse rahatlıkla bu kutuyu işaretleyip kaldırabilirsiniz. 
        Bu soruna geçici bir çözüm bulmak için, komut isteminde Attrib komutunu (Cmd.exe) kullanarak klasörlerin Salt Okunur veya Sistem özniteliklerini görüntüleyin ya da kaldırın. Komut istemine attrib /? yazıp Attrib komutunun sözdizimini görüntüleyin. 

Uyarı: Bir klasörün Salt Okunur veya Sistem özniteliğini kaldırırsanız, klasör sıradan bir klasör gibi görünebilir ve bazı özelleştirme ayarları kaybolabilir. Örneğin Windows, Fonts klasörünü özelleştirerek kalın ve italik gibi türevleri gizlemesine olanak veren özel bir klasör görünümü sağlar. Klasörlerin görünüm ayarlarını yazı tiplerine özgü şekillerde değiştirmenize de olanak verir. Fonts klasörünün Salt Okunur ve Sistem özniteliklerini kaldırırsanız, bu özelleştirilmiş görünüm ayarları kullanılamaz. Klasörün Özellikler iletişim kutusundaki Özelleştir sekmesi kullanılarak özelleştirdiğiniz klasörlerde, Salt Okunur özniteliğini kaldırdığınızda klasör simgesi ve diğer özelleştirilmiş ayarlar kaybolabilir.

Program, Belgelerim gibi Salt Okunur özniteliği bulunan bir klasöre dosya kaydedemezse, komut isteminde Attrib komutunu kullanarak Salt Okunur özniteliğini Sistem özniteliğine değiştirin.

Örneğin, C:\Test klasörünün Salt Okunur özniteliğini Sistem olarak değiştirmek için şu komutu kullanın:
attrib -r +s c:\test 
Bazı programların Sistem öznitelik kümesi bulunan klasörlerle düzgün çalışmayabileceğini unutmayın. C:\Test klasöründen Salt Okunur ve Sistem özniteliklerini birlikte kaldırmak için şu komutu kullanın:
attrib -r -s c:\test


Hala çözülmemiş olabilir bunun için microsoft'un destek bölümünden de faydalanabiliriz. bu yöntemle kaldırmıştım daha önce...

Pratik çözüm kısmındaki kaynağa göre: http://support.microsoft.com/kb/256614/Tr
Önemli Bu bölüm, yöntem veya görev kayıt defterini nasıl değiştireceğinizin anlatıldığı adımlar içermektedir. Ancak kayıt defterini hatalı olarak değiştirirseniz önemli sorunlar oluşabilir. Bu nedenle, bu adımları dikkatlice uyguladığınızdan emin olun. Ek koruma için, kayıt defterini değiştirmeden önce yedeklemeyi unutmayın. Bir sorun oluşursa kayıt defterini daha sonra geri yükleyebilirsiniz. Kayıt defterini yedekleme ve geri yükleme hakkında daha fazla bilgi için, Microsoft Bilgi Bankası'ndaki makaleyi görüntülemek üzere aşağıdaki makale numarasını tıklatın:
322756 Windows'da kayıt defterini yedekleme ve geri yükleme

Windows Gezgini, klasörün özelleştirilmiş olup olmadığını belirlemek üzere Salt Okunur özniteliğini kullanır. Bu davranışa geçici bir çözüm için, Windows Gezgini'ni Salt Okunur bayrağı yerine Sistem bayrağını kullanacak biçimde yapılandırabilirsiniz. Bunu yapmak için, aşağıdaki adımları kullanın. 

NOT: Bazı programlar Sistem özniteliği yapılandırılmış klasörlerle düzgün çalışmaz.
  1. Kayıt Defteri Düzenleyicisi'ni (Regedit.exe) başlatın.
  2. Aşağıdaki kayıt defteri anahtarını bulun:
    HKEY_LOCAL_MACHINE\Software\Microsoft\Windows\Current Version\Explorer
  3. Düzen menüsünde Yeni'nin üzerine gidin, DWORD Değeri'ni tıklatın ve sonra da aşağıdaki kayıt defteri değeri adını yazın:
    UseSystemForSystemFolders
  4. Yeni değeri sağ tıklatın ve ardından Değiştir'i tıklatın.
  5. 1 yazın ve Tamam'ı tıklatın.
  6. Kayıt Defteri Düzenleyicisi'nden çıkın.
  7. Kayıt defterinde bu değişikliği yaptıktan sonra, komut isteminde (Command.com veya Cmd.exe) attrib komutunu kullanarak tüm etkilenen klasörler için Salt Okunur özniteliğini değiştirmelisiniz. attrib komutunun sözdizimini görüntülemek için komut istemine attrib /? yazın. Örneğin, C:\Test klasörünün Salt Okunur özniteliğini Sistem olarak değiştirmek için şu komutu kullanın:
    attrib -r +s c:\test
Sorun Çözülmüyor Format attıktan sonra bile aynı sorunla karşılaşıyoruz.

           Hem Vista hem de Windows 7 işletim sistemindeki sistem dosyalarında salt okunur kutucuğu tam dolu olarak görünmekte. Bu; "bu klasörün içerisindeki bazı klasör ve dosyalar salt okunur özelliktedir" anlamındadır. Kutucuğun tam dolu değil de onay işaretli olması da "bu klasör ve içerisindeki bütün klasör ve belgeler salt okunur özelliktedir" anlamına gelir.
64 bit uyumsuzluğundan kaynaklanan bir sorun


widows 7 de...salt okunur yanindaki bosluk tamamen kapkara iste salt okunur kapali demktir..eger.. Sadeve cek/onay işareti ( ) yani v gibi bi işaret varsa ozaman salt okunur özelliği aciktir...

Çözümü zor olan bir konu...

İlgili Programlar: 
unlocker :http://www.gezginler.net/indir/unlocker.html
                 http://www.tamindir.com/unlocker/
Boyutu oldukça ufak olan Unlocker sayesinde, sinirinizi bozan, kapatamadığınız ve bilgisayarınızdan silemediğiniz uygulamaları kolaylıkla silebileceksiniz. Program sağ tuş menüsüne bir link ekliyor ve daha kolay işlem yapabilmenizi sağlıyor. Alanında en iyilerden biri olan Unlocker tamamen ücretsizdir.


0 yorum:

Yorum Gönder